Γιατί έφυγαν οι νέοι;

Τα Νέα, 4-12-2023
Διαβάστε το πρωτότυπο: Εδώ

Γιατί ακόμα αναρωτιόμαστε γιατί έφυγαν οι νέοι; Όσοι έφυγαν θεώρησαν ότι η χώρα τους τους φέρθηκε άδικα αλλά και όσοι έμειναν αισθάνθηκαν ότι σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης βιώνοντας ακόμα μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινότητα. Οι νέοι έφυγαν για τους ιδίους λόγους που ακόμα ταλαιπωρούν όσους έμειναν.

Αφού έχει χυθεί πολύ μελάνι στη συζήτηση για την ανεργία στους νέους, την ημι-απασχόληση, τους χαμηλούς μισθούς και τις κακές συνθήκες εργασίας, μια σειρά από πρακτικά θέματα κάνουν την επιλογής της παραμονής στην Ελλάδα να μοιάζει με άθλο. Η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Κατέχουμε την πρωτιά στους νέους 25-34 ετών που κατοικούν με τους γονείς τους μιας και το κόστος στέγασης και οι λογαριασμοί ξεπερνούν το 50% του μισθού.

Για κοινωνική κατοικία ούτε λόγος, ούτε ως έννοια ούτε ως πολιτική. Άρα τι μένει ως δέλεαρ; Το σύστημα υγείας ή η πρόνοια; Η διόλου σύγχρονη δημόσια εκπαίδευση που έχει απαξιωθεί ή ένα στιβαρό σύστημα δημόσια διακυβέρνησης ως «εγγυητής» στη ζωή και τη σχέση πολίτη κράτους; Η ανύπαρκτη αξιοκρατία, ή η θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο; Ποιος νέος άνθρωπος από όσους έφυγαν θα θελήσει να επιστρέψει και ποιος από όσους έμειναν μπορεί να δημιουργήσει οικογένεια και να ευτυχήσει σε αυτές τις συνθήκες;

Ας μη μας κάνει λοιπόν εντύπωση ότι ακόμα και σήμερα το 57,8 % των Ελλήνων δηλώνει ότι θα έφευγε στο εξωτερικό (έρευνα της ΔιαΝΕΟσις, με τίτλο «Τι πιστεύουν οι Έλληνες 2022»). Αυτές οι αδικίες εις βάρος της νέας γενιάς δεν λύνονται με κουπόνια μικρότερης φορολογίας σαν αυτά που χάρισε η κυβέρνηση. Χρειάζονται σαφείς πολίτικες, ασφάλεια και προοπτική.

Μόλις 3800 Έλληνες του εξωτερικού γράφτηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές. Είναι αλήθεια πως ο νέος νόμος φέρνει αρκετά διαδικαστικά εμπόδια όμως το θλιβερό είναι ότι από όσους γράφτηκαν οι περισσότεροι είναι μεγαλύτερης ηλικίας, νοσταλγοί της πατρίδας και του παρελθόντος. Οι νέοι που έφυγαν από επιλογή ούτε νοσταλγία νιώθουν ούτε θέλουν διακαώς να επιστρέψουν. Προτιμούν εάν βολέψει να συνδυάσουν ένα «εκλογικό» σαββατοκύριακο στην Ελλάδα ώστε να δουν φίλους και συγγενείς και να επιστρέψουν στις χώρες που αισθάνονται ότι τα σημαντικά ζητήματα (εργασία, υγεία, παιδεία) είναι λυμένα.

«
»