Ελένη Χρονοπούλου: Ο αγώνας όλων μας είναι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να ξαναριζώσει στην κοινωνία

The Socialist
Διαβάστε το πρωτότυπο: Εδώ

Το «νέο» αίμα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής δεν σηματοδοτεί μόνο την ηλικιακή ανανέωση. Κυρίως πρόκειται για πρόσωπα αυτοδημιούργητα, που το καθένα μέσα από την προσωπική του διαδρομή, προσωποποιεί την κοινωνική ελληνική πραγματικότητα: Του brain drain, της δημιουργικής Ελλάδας και του πολιτισμού. Οι επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη υπηρέτησαν πρωτίστως την ανανέωση.

Η Ελένη Χρονοπούλου εκλέχτηκε τέταρτη στη σειρά κατάταξης, με μεγάλο ποσοστό σταυροδοσίας που την έφερε ψηλότερα και από γνώριμα πρόσωπα της πολιτικής. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο στο Βέλγιο. Εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος επί 6 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και για θέματα ασύλου και μετανάστευσης. Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται ως νομική σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών). Δύτρια και δρομέας… ρίχτηκε δυναμικά στον αγώνα αντοχής της πολιτικής.

Διαβάστε την συνέντευξη της Ελένης Χρονοπούλου:

Κυρία Χρονοπούλου, είστε εδώ και λίγες ημέρες μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, μετά από πρόταση του ίδιου του Προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη. Μιλήστε μας για εσάς και φυσικά τι σηματοδοτεί για την δημοκρατική παράταξη ένα πολιτικό συμβούλιο αποτελούμενο από νέους ανθρώπους όπως εσείς;
Ένα πολιτικό συμβούλιο αποτελούμενο από νέους ανθρώπους που μπαίνουν στο στίβο της πολιτικής με όρεξη να αλλάξουν τα κακώς κείμενα σημαίνει ένα νέο σημείο εκκίνησης. Μαζί με τους παλαιότερους που κράτησαν όρθια τη χώρα και την παράταξη σε πολύ δύσκολους καιρούς, ταιριάζοντας την εμπειρία με νέες πρακτικές, μαθαίνοντας από τα λάθη και έχοντας όραμα μπορεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τη χώρα.
Όσο για εμένα, εργάζομαι ως νομικός σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχω πολυετή εμπειρία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο παρελθόν έχω εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα τελευταία δέκα χρόνια κατοικώ στο Βέλγιο. Η πολιτική δεν ήταν για μένα μια αβίαστη επιλογή, καθώς το βαρύ και ενίοτε αρνητικό φορτίο που είχε, την καθιστούσε μη ελκυστική. Όμως το κάλεσμα του Νίκου Ανδρουλάκη σε μια πολιτική συστράτευση για την αναγέννηση της σοσιαλδημοκρατίας, έκαμψε τους δισταγμούς μου.

Εδώ και καιρό, η κοινωνία βρίσκεται στη δίνη μιας “τέλειας καταιγίδας”: Πληθωρισμός, ακρίβεια ενεργειακή κρίση, πανδημία και προσφάτως, το τεταμένο κλίμα στα Ελληνοτουρκικά δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο άγχος στην ήδη “λαβωμένη” ελληνική οικονομία. Είναι η σοσιαλδημοκρατία η απάντηση σε όλα αυτά;
Η Σοσιαλδημοκρατία ήταν πάντα η απάντηση διότι πρόκειται για το κοινωνικοπολιτικό μοντέλο που βασίστηκε στις έννοιες της αλληλεγγύης και της ισότητας εξομαλύνοντας τις κοινωνικές αντιθέσεις.
Επί σοσιαλδημοκρατίας κατοχυρώθηκαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Βλέπουμε τη σημερινή σοσιαλδημοκρατία να εξελίσσεται μαζί με τις κοινωνίες και να προσαρμόζεται στις σημερινές ανάγκες των πολιτών, όχι μόνο να λειτουργεί αλλά να ακμάζει στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία και άλλες χώρες. Γιατί να μην είναι η απάντηση και στη χώρα μας;

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, έχει τα “φώτα της δημοσιότητας” και της κοινής γνώμης διαρκώς πάνω του. Με σύνθημα την “ανανέωση”, την “πολιτική αυτονομία και την ενότητα” η δημοκρατική παράταξη επανακάμπτει και έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Πιστεύετε πως μπορεί να επιτευχθεί η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος; Είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το πολιτικό όχημα και αν ναι, γιατί;
Αν ένα κόμμα μπορεί να φέρει στη χώρα την πολιτική αλλαγή αυτό είναι ένα κόμμα που περπατά δίπλα στον πολίτη, ένα κόμμα ανοιχτό και φιλοευρωπαϊκό, που βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων, έχει αντίληψη των σύγχρονων προβλημάτων και μπορεί να προτείνει εφικτές λύσεις.
Ο αγώνας όλων μας είναι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής να ξαναριζώσει στην κοινωνία. Το μοντέλο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί να διαφημίστηκε ως συνώνυμο της αξιοκρατίας , αλλά κατέληξε να είναι άσκηση εξουσίας από μια παρέα παράγοντας πολιτικές για τους λίγους. Ο Αλέξης Τσίπρας και η πολιτική του σύμπραξη με την ακροδεξιά κακοποίησε κάθε έννοια συναίνεσης και συνεργασίας. Και οι δύο απογοήτευσαν. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποτελεί τη μόνη αυθεντικά ευρωπαϊκή και σοσιαλδημοκρατική λύση στη χώρα αυτή τη στιγμή.

Η νέα γενιά, εδώ και πάνω από μια δεκαετία, βλέπει τα όνειρά της και τα σχέδιά της να καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος μπροστά στην κρίση και την πόλωση. Μια γενιά που χαρακτηρίστηκε “βολικά” από κάποιους ως “απολιτικ” έχει τα ηνία της παράταξης που χτυπήθηκε και λοιδορήθηκε από το υπάρχον δίπολο εξουσίας όσο κανένας άλλος. Είναι αυτό ένα “σημείο” στο οποίο μπορούμε να σταθούμε και να ελπίσουμε για κάτι καλύτερο στο μέλλον;
Δεν έχει ευθύνη η νέα γενιά αν έχει χαρακτηριστεί απολιτίκ. Απολιτίκ= απογοητευμένη. Την ευθύνη την έχει ένα απαρχαιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο. Η νέα γενιά έχει υποφέρει περισσότερο από όλες τις προηγούμενες σε εργασιακό και ψυχικό επίπεδο.

Το πρόβλημα των νέων πριν από 30 χρόνια ήταν σε ποια ηλικία θα βγουν στην σύνταξη. Οι σημερινοί νέοι δυστυχώς ξεκίνησαν με δεδομένο ότι με το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα μπορεί και να μη λάβουν σύνταξη.
Επιπλέον πρέπει να παλέψουν διπλά ώστε να βρουν εργασία, βάσει ανταγωνισμού και οικονομικής κρίσης. Τους στερήθηκε λοιπόν το δικαίωμα να εργάζονται και να αμείβονται.

Θεωρώ ότι η νέα γενιά παρότι βομβαρδίζεται από υπέρ-πληροφόρηση και fake news, ενδιαφέρεται πραγματικά για όσα την αφορούν.
Αυτή η νέα γενιά ήρθε η ώρα να βγει μπροστά και να διεκδικήσει όσα στερήθηκε. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική σκηνή της χώρας, όχι μόνο της παράταξης.

Ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ποιοί είναι οι στόχοι σας για την επόμενη ημέρα;
Στόχος μου είναι να προτείνω λύσεις και βέλτιστες πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται από ευρωπαϊκές σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και θα αναβαθμίσουν δομές και λειτουργίες του κοινωνικού κράτους ώστε να μην επωμίζονται οι πολίτες το βάρος μιας κουραστικής και επίπονης καθημερινότητας.

Θα είστε έτοιμοι σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών; Τι απαντάται σε όσους ρωτάνε επίμονα: “Με ποιούς θα πάτε την επόμενη των εκλογών;”
Είμαστε ήδη έτοιμοι. Το κόμμα έχει ανασυνταχθεί, τα ψηφοδέλτια συμπληρώνονται. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει σαφείς θέσεις, πρόγραμμα και ταυτότητα και ζητά από τους πολίτες τη δύναμη να αλλάξει τους συσχετισμούς. Η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι καταλυτική για τις εξελίξεις.

«
»