Η θέση της Ελλάδας στην κλιματική κρίση

Τα Νέα, 22 Ιουνίου 2022, έντυπη έκδοση

Την περασμένη εβδομάδα στη Βόννη έπεσε η αυλαία στην ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή με περιβαλλοντικές οργανώσεις να κατηγορούν ευθέως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων του αναπτυσσόμενου κόσμου, αποφεύγοντας να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση.

Καθώς η απειλή της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται παγκοσμίως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται όλο και πιο επισφαλείς σε όλο τον κόσμο. Ολόκληροι πληθυσμοί υφίστανται ήδη τις επιπτώσεις, αλλά τα ευάλωτα άτομα που ζουν σε ορισμένες από τις πιο εύθραυστες και πληγείσες από συγκρούσεις χώρες συχνά ζημιώνονται δυσανάλογα. Οι πρόσφυγες, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι και οι απάτριδες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), oι κίνδυνοι που προκύπτουν από την αυξανόμενη ένταση και συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων προκαλούν ήδη κατά μέσο όρο περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ξεπερνώντας το ρητορικό ερώτημα του ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση δεν έχουμε το χρόνο να στεκόμαστε πλέον μόνο σε αριθμούς. Οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων δεν είναι αρκετοί εφόσον το διακύβευμα πλέον δεν είναι η ανατροπή του προβλήματος αλλά η προσαρμογή μας σε αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει μόνο ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά μαζικές αναταραχές σε παγκόσμια κλίμακα αυξάνοντας το ενδεχόμενο συγκρούσεων.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε γεωγραφικά στρατηγικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η θερμοκρασία αυξάνεται τρείς φορές ταχύτερα, έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μονόδρομος. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει την προγραμματισμένη ενεργειακή μετάβαση αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια σε κίνδυνο.

Η Ελλάδα πρέπει:

  • να εκμεταλλευτεί πλήρως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα από το δικό της φυσικό πλούτο ώστε να γίνει ένας παράδεισος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να παραμείνει ανθεκτική στις διεθνείς κρίσεις.
  • να αναβαθμίσει τη θέση της στα ευρωπαϊκά και διεθνή τραπέζια διαπραγματεύσεων στοχεύοντας σε ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για όσους χρειάζονται διεθνή προστασία.
  • να ενισχύσει την δίκαιη εργασιακή μετάβαση στους τομείς που θα επηρεαστούν και τον ρόλο των πολιτών στην παραγωγή καθαρής ενέργειας για αυτοκατανάλωση.
  • να προωθήσει φιλόδοξα μέτρα και πολιτικές σε εναρμόνιση με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα (πχ. REPowerEU) και όχι έωλη νομοθεσία όπως ο πρόσφατος κλιματικός νόμος που αφήνει σοβαρά κενά εφαρμογής.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, κύριος πυλώνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής μετανάστευσης πρέπει να είναι η δημιουργία οικονομικών ευκαιριών σε κοινωνίες που απειλούνται άμεσα από την περιβαλλοντική αλλαγή.

Σε μια εποχή που βαδίζουμε προς την κατοχύρωση της πρόσβασης στο διαδίκτυο ως ανθρώπινο δικαίωμα πόσο οξύμωρο θα είναι να κινδυνεύει ο κόσμος από εμπόλεμες ζώνες για το νερό, το υπέρτατο αγαθό της ζωής.

Ελένη Χρονοπούλου, μέλος πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής και νομικός σύμβουλος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«
»