Στο Καρφί, 6-8-2022, Συνέντευξη στο Χρήστο Δρούζια

Στο Καρφί, 6-8-2022

Πριν δύο μήνες εκλεχθήκατε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μετά από πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη. Πως λάβατε την απόφαση να μπείτε στην κεντρική πολιτική σκηνή και ποιοι είναι ο στόχοι σας, από το νέο σας πόστο;

Η απόφαση ήταν δύσκολη γιατί η ελληνική πολιτική σκηνή δυστυχώς δεν αποτελεί πόλο έλξης νέων ανθρώπων. Οι περισσότεροι φοβόμαστε ένα τέτοιο βήμα έχοντας στο μυαλό μας τις λέξεις «πόλωση» και «τοξικότητα». Όμως ο Νικος Ανδρουλακης έδειξε έμπρακτα ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έχει χώρο για νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη να φέρουν φρέσκιες ιδέες και να συμβάλουν σε μια πολιτική σκηνή που σκοπό δεν έχει την αντιπαράθεση χωρίς λόγο ή ουσία αλλά την εποικοδομητική κριτική. Κύριος στόχος μου να φέρω στο τραπέζι βέλτιστες πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί ευρωπαϊκά από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις ώστε να αναβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Γνωρίζουμε ότι τώρα ετοιμάζεται το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ποια είναι τα θέματα που θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πρέπει να συμπεριλάβει στην πολιτική του ατζέντα και να τα αναδείξει περισσότερο;

Τα θέματα που βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής μας είναι όσα αφορούν και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των συμπολιτών μας. Η ακρίβεια, η στέγαση, η παιδεία, η υγεία. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να μπορούν οι νεότεροι στο ξεκίνημα τους και οι ηλικιωμένοι να ζουν αξιοπρεπώς και να μπορούν να στηριχθούν στο κράτος. Οι φόροι να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, οι μισθοί να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οι νέοι να δημιουργούν, όσοι έχουν ανάγκη περίθαλψης να τη λαμβάνουν χωρίς να κινδυνεύουν και η παιδεία να μην είναι ένας τομέας πειραματισμών αλλά να προσφέρει σταθερότητα και να προετοιμάζει τα παιδιά για μια σύγχρονη και αλληλέγγυα κοινωνία.

Όσον αφορά τις επαφές σας με τους νέους ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει; Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα που τους απασχολεί;

Το ζήτημα της στέγασης και η έλλειψη προοπτικής. Ένας νέος σήμερα παίρνει μισθό Ελλάδας (στην καλύτερη περίπτωση γιατί καλό είναι να μην ξεχνάμε και τους ανέργους) και καλείται να πληρώσει υπηρεσίες και αγαθά σε τιμές Βελγίου η Ολλανδίας χωρίς ταυτόχρονα να μπορεί να έχει αξιόπιστες και αξιόλογες κοινωνικές παροχές. Πολλοί εξακολουθούν να θέλουν να φύγουν από τη χώρα και όσοι σκέφτονται να επιστρέψουν θέτουν τα ζητήματα της υγείας και της παιδείας ως τροχοπέδη.

Κατά τη γνώμη σας, πώς πρέπει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Στροφή προς το Κέντρο ή στροφή προς τα αριστερά;

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι ένα κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, έχει τη βάση του στην κοινωνία και αναπόφευκτα η μάτια του είναι στραμμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ισότητα. Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και της αστάθειας παρατηρήσαμε όλοι μια στροφή προς την διάσωση της οικονομίας αγνοώντας την κοινωνική διάσταση αυτής της κρίσης. Οδεύοντας σε ένα πιο «ευρωπαϊκό» μοντέλο διακυβέρνησης που ίσως επιβάλει αναγκαστικές συνεργασίες στο πολιτικό σκηνικό, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν λοξοκοιτάει δεξιά η αριστερά, θα έλεγα έχει στραμμένο το βλέμμα στο να καταφέρει να παντρέψει το κοινωνικό πρόσημο με μια ισχυρή οικονομία που θα επιτρέπει στον πολίτη να ευημερήσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καλέσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει». Τι απαντάτε;

Εμάς μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε κι άλλο το ποσοστό μας ώστε να μπορέσουμε να επιβάλουμε τις θέσεις μας στα πιο καίρια ζητήματα της επόμενης τετραετίας. Προεκλογικά οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ποια είναι τα όρια μας και τι σκοπεύουμε να πράξουμε σε όσα τους αφορούν. Μετεκλογικά θα αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας προς όφελος της κοινωνίας. Ο κ. Τσιπρας επέλεξε δύο φορές να συντάξει τις δυνάμεις του με τον κ. Καμμένο. Εμείς επιλέγουμε να προτείνουμε προοδευτικές λύσεις για τους μη προνομιούχους τις εποχής μας.

«
»